Preikstolen alene, tur til preikstolplatået
Europa,  Norge,  Turforslag Rogaland

Turguide til Preikestolen på vinterstid!

La ikke kulde eller snøvær stoppe deg for ta turen opp til en av Norges mest unike naturopplevelser, Preikestolen. Det er viktig å forberede seg riktig før du legger ut på en vintertur. Pakk det rette utstyret og de riktige klærne.

Gjør deg klar til vinterens mest fantastiske tur med denne sjekklisten for en hyggelig vintertur.

Preikestolen trail Winter. Preikestolen tursti vinter
I godt humør og klar for en dag på Preikestolen, for øyeblikket dekket av et lag av snø!

Hvordan komme seg til Preikestolen?

Preikestolen ligger Sandnes kommune men er nærmere Stavanger. Det er flere måter å komme seg hit. Den letteste er kanskje med egen bil, gjennom det som ennå er verdens lengste undervannstunnel! Fra Stavanger kjører du da mot Røldal og etter du kommer opp fra tunellen følger du enkelt skiltingen til Preikestolen. Det kan du ikke unngå å se. Regn med at turen tar i overkant av 45 minutter i kjøretid.

Rødne Fjord Cruise har Cruise & hike hele året. På vinteren går du med guide etter du har sett Lysefjorden fra sjøsiden får du nyte Lysefjorden fra toppen.

Vil du gjøre det enkelt for deg kan du sammen med Go Fjords ta deres Preikestolen ekspressbuss som går fra April til September. Denne tar deg direkte til Basecamp / Preikestolen Fjellstue.

Det samme giør Boreal/ Pulpit Rock Tours. Disse kjører også først til våren mars/april. Pulpit Rock bussene kan du også ta fra Sandnes/Jørpeland.

728*90

Når er det best å gå til Preikestolen?

Du kan besøke Preikestolen stort sett året rundt. Over 350.000 besøkende tar turen hvert år! Hver sesong gjør forholdene i fjellet variert. Derfor er det viktig å sjekke forholdene før en legger ut på tur. Ikke minst ta sine forhånds regler på hva en bør pakke i sekken.

På vei opp til Preikestolen. Turveien er dekket av snø
Preikestolen tursti, vinter

Sommersesongen er den travleste og høysesongen er som regel i juni, juli og august. Med lange lyse dager ser vi ofte lange køer fra ganske tidlig. Skal du unngå de største folkemengdene da vil jeg absolutt anbefale en sen ettermiddags tur, kanskje legge turen til en solnedgangs tur? Det er likevel ikke anbefalt å starte turen opp til platå etter 17:30 – husk isåfall å pakke med deg en hodelykt. Og kan du unngå helgene er også det å anbefale i høysesongen.

På våren april/mai, vil du oppleve naturen i full blomst. Den gode grønne fargen begynner å komme tilbake igjen.

Preikestolen på høsten er en fantstisk tur! Mindre folk, flotte farger i fjellheimen men likevel en god del timer med dagslys.

Preikestolen tursti med utsikt over Stavanger

Vintersesongen er tiden da du kan være heldig å få platået helt for deg selv. Men også den sesongen du må planlegge godt. Til nå er kanskje vintersesongen min personlige favoritt!

Lysefjorden fra Preikestolen platået. Vinterkledd

Praktiske tips til turen:

Turen starter ved Preikestolen fjellstue/ Preikestolen Basecamp. Her kan du også forlenge turen med å ta en overnatting enten på camping eller å leie et hotellrom på fjellstua. Det er mange muligheter til å overnatte ved Preikestolen Basecamp, fra hotell, hytte og “glamping”.

Turen opp til selve Preikestolen platået tar ca. 2 timer, hver vei. Turen kan du fint ta selv om du ikke er i toppform, men da må du kanskje regne en ca. 5 timer totalt. Lyst å ta turen med barn, ingen problem! Det er mange som tar turen opp med barna, så lenge de har litt tur erfaring fra før. De i underkant av 8 kilometrene starter allerede bratt fra Basecamp. Vi skal stige 380 høydemeter, og den første stigningen kommer allerede direkte fra start fra parkeringsplassen. Det får pulsen til å stige godt, og du kan regne med et par slike stigninger til. Om du ser bort i fra et par tre bratte stigninger, er ikke turen så ille. Og slutten på turen, selve platået er verdt hver eneste svettedråpe.

Hva pakker jeg i sekken?

Før du pakker sekken må du passe på at du har riktig bekledning. Her er det lag på lag prinsippet som gjelder. Ulltøy fra innerst til ytterst. Ullsokker er også fint om du har. Og tursko med godt grep som også tåler noe vann. Det anbefales en god turbukse som gjerne er vind og vanntett og god å bevege seg i. Dongeri er det verste du kan gå med på fjelltur og joggebuksa er ikke så veldig mye bedre, spesielt om en blir våt!

Her er min sjekkliste for hva du bør ha med deg i sekken:

  • Lue
  • Hansker
  • Snacks
  • Lunch
  • Varm drikke
  • Ekstra sokker
  • Sitte underlag
  • Vind jakke
  • Brodder (kan også leies ved Preikestolen Basecamp)
  • Staver
  • Enkelt førstehjelps utstyr (Plaster, gnagsårplaster)
  • Kamera
  • Ekstra batteri/powebank
Kle deg godt, Gjerne i lag på lag. Lunsj i naturen
Disse bildene er tatt fra samme tur, men viser hvor stor forskjell det kan være mellom et par hundre høydemeter!
Lunsjpause, Stanley termos i snøen

Selv hadde jeg underklær i ull, vind/turbukse. en ull t-shirt og en langermet genser i tynn ull. Sammen med en litt tjukkere genser med høy hals. I tillegg til dette hadde jeg en tynn boblejakke som var vindtett. Mesteparten av turen gikk jeg uten jakke, men den var god å ha når en setter seg ned for en pause eller om det blåser litt på toppen.

Single kiss kiss
Translate »