preikestolen, lysefjorden
Europa,  Norge,  Turforslag Rogaland

Preikestolen, tur til Ryfylkets største attraksjon. Guide til din neste tur.

Det er nesten 7 år siden forrige Preikestolen tur. Og mye har forandret seg på disse årene. Det bratte stigningen, og den flotte naturen, ikke så mye.

Antall besøkende har eksplodert de siste årene, da fylket har lagt mange kroner igjen på både utbedringer og på å markedsføre destinasjonen. Nødvendig? akkurat det er en annen diskusjon, men utbedringen var iallfall til alle beste.

tur mot Preikestolen, lysefjorden

Preikestolen, turen starter:

Vi starter på vår tur til Preikestolen forholdsvis sent på fredags ettermiddag, Vi kaster på oss sekkene klokken 17.30 og setter opp mot toppen. Turen er ikke veldig lang, kun 4 km en vei. Det er høydemetrene på 330 meter som gjør at turen beregnes til ca. 2 timer hver vei.

Turen starter med et lite høyderykk, det er den første av 3 større “klatringer”. Etter en liten klatring kommer du opp til en fantastisk utkikkspunkt der du ser både preikestolen fjellhytte, preikestolen basecamp og Refsvatnet.

Preikestolen basecamp
Preikestolen basecamp har nylig fått et tilskudd av 2 badstuer og flere hiker´s nest nede ved Refsvannet

Naturen er fantastisk. Det starter i skog og beveger seg gjennom myr og til slutter med stupbratte berg med loddrette sider som ledere ned til Lysefjorden, 600 meter nedenfor.

Ta turen i ditt eget tempo.

La folk som går fortere eller er sprekere enn deg få passerer så slipper du å føle deg stresset. Noen av stigningene er nokså bratte og krever en liten pustepause.

utsikt over sandnes - stavanger fra Preikestolen
flott utsikt over Sandnes og Stavanger et lite stykke opp i fjellet
litt fjellklatring på til… litt vel varm etter klatringen. Da kan du fint ta deg en dukkert i dette tjernet. Men du har ca 2/3 igjen av turen opp på dette tidspunktet.

Området har fått god hjelp av Nepalske sherpaer som har bygget de fineste stiene og gode trapper som tar deg til toppen. De siste årene er også stiene blitt sikret med gjerde mot de bratteste og smaleste partiene før en når toppen. Disse fantes ikke da jeg var her siste. Godt midtveis ved Tjødnane finner du også en nødbu, dersom uhellet skulle være ute eller om været plutselig snur, kan du søke ly her.

Preikstolen Ut.no
Hele turen er veldig godt merket med de velkjente røde T´ene

Tjødnane Nødbu

Nødbua
Ca halvveis på turen passerer du denne nødbua. Det er IKKE er toalett, men et fint sted å ta en liten pust i bakken

Det er viktig å beregne god tid. Noen av stigningene kan være litt krevende men om jeg kommer opp så gjør også du 😉 Ta det i ditt eget tempo, og gjerne etappe vis. Husk at du også skal ned. Går du med barn, kan dette området være et fint sted å ta en litt lengre pause. Pakk gjerne med deg badehåndkle på varme dager så kan barna plaske litt i de små tjernene på området.

Lysefjorden, Preikestolen
Utsikten er det ingenting å si på. Selv på en litt overskyet dag er den fantastisk.
preikestolen, lysefjorden
Ta deg god tid til å nyte utsikten. Litt mat og drikke til nedstigningen, så er det bare å spenne på seg tursekken og starte på veien ned igjen.

Ved forrige Preikestolen tur skrev jeg dette om nedstigningen:

utdrag fra 2013:

oh…. my….. god….. Vet nesten ikke om nedturen var verre enn oppturen for du bruker en del av kroppen til å holde igjen, balansere på klatringen ned igjen. Kan ikke huske sist jeg har vært så gele i beina. Knærne verket og lårene dirret, fy søren. De flate partiene på vei ned var helt forferdelige for da kjendte du hvor sliten du var i beina. Den siste halvtimen av de ca 2 timene ned var grusomme for da var beina pumpa full av melkesyre og knærne føltes ut som om de skulle svikte hvert øyeblikk og på de flate partiene var du så stiv og støl at jeg er glad for ingen filmet meg  – følte meg som 60 år, minst.
Men alt i alt. Til tross for at beina var fulle i verk resten av kvelden og til tross for stølhet så var det en flott tur. Fint å endelig kunne si at, jepp selvfølgelig har jeg vært på prekestole! hvem har ikke det?? og at jeg klarte bragden før jeg ble 40, thihi.

Denne gangen føltes det 100% bedre.

men jo da en kjenner det godt på vei net, i mitt tilfelle er det knærne som har det verst. Neste gang jeg besøker Preikestolen skal jeg tape dem slik at jeg får bedre støtte. Men jeg var oppegående og i bra form helt hjem. Litt støl dagen derpå, men totalt verdt turen.

Solnedgang Lysebotn
Belønnelsen av å gå ned en sen sommerkveld, var denne solnedgangen. Og vi klarte nedstigningen på 1.5 timer og akkurat tidsnok før regnet kom.

Fakta om Preikestolen

Årlig besøkes det over 300 000 på Preikestolen. Sesongen anbefales mellom mars til Oktober. Men du kan i realiteten gå hit hele året. Men der er viktig å ha været i bakhånd. Sjekk værmeldingen før du legger ut på tur.

Hvordan komme deg hit? Uavhenging av hvor du kommer fra. Reiser du fra Stavanger følger du Rv13 skiltning til Røldal. Da kjører du under det Ryfast sambandet. Ryfast koster totalt 134 kr. for begge tunellene.

Kommer du lenger sør eller fra Jæren kan du også kjøre RV13 over Høle og ta ferjen som går ifra Lauvik/Oanes. Båt turen tar i underkant av 10 minutter.

PS. grunnet COVID19 har båtturen vært stengt, men er planlagt åpnet igjen f.o.m 26 juni. Notat 17.Nov: Sambandet er igjen stengt grunnet lite trafikk, sjekk nettsiden før du evt. tar turen rundt Høle!

Skilting til Preikestolen er veldig bra så her er det bare å følge riktig retning. Det koster 250 å parkere ved preikestolen fjellhytta. Parkeringen er gratis for overnattingsgjester og spisegjester.

Pakk med varme klær, også på sommeren kan vinden være litt kald på platået. Gode tursko, er et must! Drikke og en matbit er ikke helt feil det heller. Turen tar tross alt min. 4 timer T/R.

Nordic Escape kiss kiss

Har du lyst å oppdage enda flere flotte dagsturer som Rogaland kan by på? Månafossen er en fin liten dagstur ikke så veldig langt ifra Preikestolen.

Translate »